Wilsoefening 

Handelen uit eigen initiatief  

Doe iedere dag op een vast tijdstip een zinloze handeling.

Je neemt je voor om vier weken achtereen op een vast tijdstip een handeling te doen, die geen direct nut heeft, maar die zijn nut alleen binnen deze oefening heeft. De handeling kan alles zijn, zoals het trekken aan je linker oorlelletje, je zakdoek pakken en weer opbergen, het losmaken en weer vastmaken van je veters, het opstropen van je rechter broekspijp en die weer afrollen, je fietsband leeg laten lopen en weer oppompen. De variaties zijn eindeloos, maar zorg er wel voor dat je een attribuut altijd bij je hebt.

Je kunt het tijdstip voor de gehele vier weken vastzetten, of - en dit is moeilijker - iedere dag een ander tijdstip kiezen.

De moeilijkheid van deze oefening is niet om een zinloze handeling te bedenken, maar om hem iedere dag op het door jou vastgestelde tijdstip te doen. Vaak denk je een uur voor het tijdstip aan de oefening en dan weer een kwartier ervoor en nog eens vijf minuten ervoor, maar dan gaat de telefoon of iemand zegt iets tegen je en voor je weer aan de oefening denkt is er een uur voorbijgegaan. En je wilde de oefening nog wel zo graag doen. Toch werd je in beslag genomen door hetgeen anderen van je wilden of door één of andere gedachte. Het is in zo'n geval goed om de oefening alsnog te doen.

De zin van het vaste tijdstip is dat je je wil moet vasthouden en tevens jezelf moet terughouden tot het gekozen moment is aangebroken. Het bewustzijn voor wat je werkelijk wilt doen groeit hierdoor.

De oefening heet ook wel handelen uit eigen initiatief. Het doel is om zelf initiatief te nemen in je handelingen, je wil beter te richten en standvastiger te worden.

Omdat veel, zo niet de meeste handelingen die we op een dag doen, gedaan moeten worden voor anderen, zijn er niet veel handelingen die we echt voor onszelf doen. De oefening is een afspraak met onszelf om iets te doen. Zo'n afspraak is veel moeilijker na te komen dan een afspraak met een ander.

Enkele aanwijzingen om de oefening te laten slagen:

 « 12345678 » 

© Erven Tom van Gelder - AntroVista Archief Netwerk